Se alla

L som i lyssna i tid

Samhällsplaneringen blir mer demokratisk

Måndag 1 augusti 2016

L som i lyssna i tid

Få saker brukar engagera invånarna i en kommun så mycket som samhällsbyggnadsfrågor. När ett nytt bostadsområde ska byggas, när en ny skola planeras eller när infrastruktur ska dras om är det många som har synpunkter och vill vara med och tycka till.

I lagen står det skrivet hur processen ska se ut när man exempelvis tar fram en ny detaljplan. När ska förslaget skickas ut, hur ska det skickas ut, och vad är det man får tycka till om? Att ha så kallade samråd och granskningar är alltså både ett lagkrav och något som är viktigt för att detaljplanen för ett område ska bli så bra som möjligt.

Problemet är att ett samråd för en detaljplan kommer i ett ganska sent skede när de stora penseldragen för ett nytt område redan är dragna. Dessutom finns det massor av saker som kommunen eller fastighetsägare kan göra och som inte kräver en detaljplan och då kan möjligheterna att få tycka till vara väldigt små eller svåra att få till.

När Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) tog över ansvaret för samhällsbyggnadsfrågorna i Huddinge efter valet 2014 så kände vi att samhällsplaneringen måste kunna bli mer demokratisk och lättare att tycka till om. 2015 inrättades därför ”Rådet för fysisk planering” där Liberalernas kommunalråd Malin Danielsson är ordförande.

Rådets uppdrag är att planera, genomföra och utvärdera rådslag och möten om samhällsplanering runt om i kommunen. Tanken är att kommunens invånare vid dessa möten ska ha möjlighet att tycka till om till exempel utformning och gestaltning, miljö, trygghet, näringsliv och social hållbarhet för ett område, redan innan området börjar detaljplaneras. På så sätt hinner förslagen arbetas in redan från start, och fler kan bli delaktiga i hur kommunen utvecklas.