Huddingedirekt rapporterar om att (S) i Huddinge är motståndare till att låta boende i Vårby få möjlighet att köpa sina lägenheter. Trist inställning tycker vi. Vi Liberaler har ingen favoritbostadstyp. Vi vurmar inte mer för hyresrätten än för bostadsrätten eller villan. Vi tycker att det är du själv som ska få bestämma. Vårt uppdrag som politiker är att se till att det finns möjligheter för dig att göra ditt egna val genom att det finns olika typer av bostäder i alla våra bostadsområden.

Vårby har idag 83% hyresrätter. Vill du äga din egen bostad ska du antingen ha riktig tur och lyckas få köpa någon av de dryga 400 bostadsrätterna eller ca 40 villorna i området – annars får du flytta. Detta är en del i det fenomen som kallas lyckoparadoxen och som beskrivits väg i tidigare nummer av Huddingedirekt.

Vi kan förstås lösa detta genom att bygga fler bostadsrätter och villor i Vårby men det är ingen snabb lösning och dessutom är nyproduktion dyrt och därför inte lätt för alla att efterfråga.

Det finns dock en väg till. Den hyresrätt du bor i kan ombildas till bostadsrätt ifall du och dina grannar kommer överens om det och går ihop och bildar en bostadsrättsförening som kan över huset. Det fina med det är även att det ofta inte blir lika dyrt som nyproduktion. Och det är just vad som hänt i ett hus i Vårby och då vill oppositionen stoppa det. Varför vill S strypa denna möjlighet?

Jo för att de hävdar att hyresrätten är på utdöende i Huddinge. Är det då sant? Nej! Majoriteten av alla lägenheter som finns i dag i Huddinge är hyresrätt. Det finns ca 14 500 hyresrätter jämfört med ca 11 500 bostadsrätter i kommunen. Av alla de nya lägenheter som byggts i Huddinge under den tiden som Liberalerna varit med och styrt är 59% hyresrätt. Hyresrätten är inte på väg att försvinna. Det kommer att fortsätta byggas fler hyresrätter.

Som Liberaler vågar vi stå upp för även Vårbybors möjlighet att få äga sin egen bostad och samtidigt bo kvar i vackra Vårby.

Malin Danielsson (L), gruppledare