Snabb och nära hjälp vid psykisk ohälsa ger vinster för alla i Huddinge
Måndag 18 april 2016
Jag är övertygad om att du precis som jag har många vänner, anhöriga och bekanta som känner sig stressade, har svårt att orka med vardagen och livet, har svårt att sova eller känner sig kroniskt stressade. Inte så konstigt för den psykiska ohälsan har ökat kraftigt sedan början av 90-talet och depression och ångest tillhör idag till de stora folksjukdomarna.
Sedan vårdvalet infördes 2008 har vi drivit på för att det ska vara lika självklart att kunna få en bra vård på vårdcentralen oavsett om du mår psykiskt dåligt eller om det är kroppen som knorrar och protesterar. Det har gett resultat: i Huddinge har de psykosociala insatserna mer än dubblerats sedan 2008.
Fram till i år har det inneburit att du kunnat få några samtal med psykolog, kurator eller terapeut vilket för många varit tillräckligt för att börja må bättre. De med större behov har efter några samtal remitterats vidare till den specialiserade psykiatrin. Vi tror att de flesta patienter gärna fortsätter sin behandling hos den vårdgivare de börjat öppna sig för och att det därför är bättre att primärvården får resurser att utveckla sina möjligheter att behandla psykisk ohälsa.
Från och med i år kan du därför få längre och mer avancerade psykologiska behandlingar redan på vårdcentralen, upp till tjugo behandlingstillfällen. Det innebär att de allra flesta med upp till måttlig ångest och depression kommer kunna få hela sin behandling redan på vårdcentralen. Förutom att det gör det smidigare för flertalet patienter som söker hjälp så medför det också att den specialiserade psykiatrin kan lägga allt sin energi på att också de med större behov ska kunna få en riktigt bra vård. Bra va?
Jessica Ericsson (L), Huddingebo och ordförande i landstingets beredning för folkhälsa och psykiatri