Se alla

Ny folkhälsopolicy i landstinget

Fredag 17 februari 2017

I tisdags var en bra dag. Vi har nämligen, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, tagit beslut om en ny Folkhälsopolicy för åren 2017-2021, efter nästan två års mangling av innehållet, två remissrundor och givande diskussioner med HSO Stockholm samt NSPH Stockholm eftersom de bjudits in till flertalet av våra möten.

Vår ambition var att tänka om och tänka nytt för att nå mer effekt. Det innebär att vi nu fokuserar på ett fåtal mål för att nå en ordentlig effekt istället för att angripa alla de olika faktorer som påverkar folkhälsan. Vi går inte heller in och detaljstyr. Det utifrån att det är vår uppfattning att vi som politiker ska sätta målen målen, skapa förutsättningar och sedan följa upp. Våra nästan 45 000 anställa vet nämligen bättre än oss vad som behövs och är möjligt att göra just inom deras verksamheter inom hälso- och sjukvården, inom kollektivtrafiken, regionplaneringen och kulturverksamheterna, för att nå de fyra mål vi satt upp. Alla kan och ska nämligen arbeta utifrån målen i Folkhälsopolicyn:

En god, jämlik och jämställd hälsa där de med sämst hälsa prioriteras. Hälsan i länet är god och blir allt bättre men vi har grupper som inte riktigt hängt med i utvecklingen. Det handlar bland annat om personer med funktionsnedsättningar, är nya i Sverige, har beroendesjukdomar, har en låg utbildning och dålig ekonomi.

Minskad psykisk ohälsa och förbättrad somatisk hälsa bland personer med psykisk sjukdom. Den psykiska ohälsan är en av våra största och snabbast växande hälsoutmaningar. Vi vet också att personer som lider av psykisk sjukdom drabbas hårdare av andra sjukdomar och dör 15-25 år tidigare. Det gör det självklart att arbeta både för att färre ska insjukna och att fler ska må så bra som möjligt trots psykisk sjukdom.

En arbetslinje som präglas av hälsofrämjande arbetsmiljöer och insatser som leder till att människors resurser tillvaratas. Att ha ett schysst arbete med schyssta arbetsförhållanden är en av de bästa skyddsfaktorer för ohälsa som man kan ha. Att stå utanför arbetsmarknaden leder till isolering, till dålig ekonomi, till sämre vanor och ohälsa. Som en av Sveriges största arbetsgivare och med verksamheter som möter många hundra tusen människor varje dag så kan och ska vi göra skillnad.

  • Stockholms läns landsting skapar förutsättningar för en god, jämställd och jämlik hälsa för alla genom aktivt hälsofrämjande arbete. Hälften av alla dödsfall och en tredjedel av ohälsan i Sverige beror på hur vi äter, dricker, röker och rör oss. Genom att genom att göra det lättare att leva hälsosamt och att få det stöd man behöver så kan vi också göra skillnad på riktigt. Det inte minst utifrån att de som drabbas hårdast av ohälsa är samma grupper och individer som har de minst hälsosamma levnadsvanorna. Många vill ha stöd. Det vill vi också att de ska kunna räkna med att få.

Men även om en policy i handen är bättre än tio i skogen så gör inte Folkhälsopolicyn i sig någon skillnad. Det är snarare så att det är nu när beslutet väl har fattats arbetet kan sätta igång på allvar.

Tillsammans med de andra partierna som står bakom policyn skriver vi i Dagens samhälle idag: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vi-taenker-nytt-foer-ett-friskare-stockholm-31540

Jessica Ericsson (L)
Huddingebo och ordförande i landstingets beredning för psykiatri och folkhälsa