Bra hälsa gör inlärning och ett nytt liv lättare
Torsdag 2 juni 2016
”Jag sitter på SFI. Jag förstår allt, tycker det fungerar bra och sedan nästa dag så är allt som bortblåst”.
För ett par veckor sedan besökte jag Kris och traumacentrum och Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade och uttalandet ovan kommer från en av de patienter som besökt en av dem.
Röda korset fokuserar, som namnet antyder, på människor som gått igen trauman kopplade till krig, flykten och tortyr allt medan Kris och trauma har ett något bredare uppdrag och också tar emot många som gått igenom trauman här i Sverige, inte sällan om kvinnor som varit utsatta för mycket svåra och långvariga övergrepp. Och självklart, hjärnan reagerar likadant oavsett grunden till traumat.
Precis som deras patient beskrev så kan minnet påverkas kraftigt av PTSD, posttraumatisk stress, som tillståndet kallas. Man kan bli bra igen med rätt behandling och det finns bra behandlingar men de tar ibland lång tid och är också mycket jobbiga för patienterna eftersom de någon gång under behandlingen behöver utsätta sig för det som de fasar mest av allt.
Alla som gått igenom svåra händelser eller perioder drabbas inte och alla som drabbas av PTSD kommer inte behöva mycket långvariga insatser men många kommer behöva det. Och enligt Kris och trauma och Röda korset kan behoven bli långt större än vi tidigare räknat med. Anledningen till det är att de förändringar vi sett under det senaste halvåret med längre asylprocesser med osäkerhet kring om man får stanna eller inte, med skiftet till TUT istället för PUT (tillfälliga istället för permanenta uppehållstillstånd) vilket starkt bidragit till en ökad stress hos asylsökande och nyanlända som i sin tur leder till förvärrade symptom och också mer svårbehandlade tillstånd.
Därför har vi under det senaste året gett båda aktörerna utökade uppdrag för att kunna hjälpa fler av de människor som lider svårt av de händelser de gått igenom och det kommer sannolikt behövas vid fler tillfällen. Vi behöver också jobba för att utöka kompetensen inom andra delar av vården och därför kommer till vi till hösten dra igång en stor utbildningssatsning riktad till personalen inom psykiatrin så att de både ska kunna bli bättre på att identifiera och behandla personer som behöver traumabehandling. För utan bra behandling så är inte hälsa möjlig och utan hälsa försvåras eller omöjliggörs möjligheterna att bygga sig ett nytt fungerande liv i ett ny fungerande miljö.
Jessica Ericsson (L), ordförande i landstingets beredning för psykiatri och folkhälsa.