Vi måste göra vad vi kan för de arbetslösa ungdomarna
Måndag 13 mars 2017
I november förra året kom så statistik som visade att ungdomsarbetslösheten i Huddinge ökat. Jag har i och för sig inte grottat ner mig i alla siffror men ett välgrundat antagande är att det i huvudsak är två grupper som står för ökningen. Nyanlända med, i jämförelse med svenska förhållanden, bristfällig skolgång samt killar som visserligen tillbringat hela sin studietid i svenskt undervisningsväsen men ändå inte skaffat sig en gymnasieexamen.
Samtidigt har vi en verklighet där lärare ägnar timmar åt att rapportera frånvaro, sjuksköterskor fyller i utdata från ett IT-system in i ett annat och barnmorskor städar patientsalar.
I min enkla värld tyder detta på att vi har en ”marknadsimperfektion”. Utbud och efterfrågan möts inte. Enkla och tämligen okvalificerade arbetsuppgifter genomförs inte, alternativt utförs av personer som i stället kunde ha gipsat ett brutet ben eller förhört en misstänkt brottsling. Vi har ett system där ingen tillåts utföra dessa uppgifter till det pris som marknaden är beredd att betala. Följden blir arbetsuppgifter som inte utförs och människor som utestängs från arbetslivet.
Att anställa, speciellt i företag som lever på marknadens villkor, är en investering på både kort och lång sikt. En ökad kostnad – lön inklusive sociala avgifter – måste matchas av en motsvarande ökning av intäkt. Om inte = ingen anställning. Företagsekonomi helt enkelt.
Jag tycker att man kan förvänta sig från politiken att den gör sitt bästa för att eliminera orsakerna till obalansen. För min del handlar det om att vidta åtgärder både på utbuds- och efterfrågesidan. Helt enkelt ta bort de strukturella hinder som orsakar marknadsimperfektionen.
- Sänkta ingångslöner vilket innebär att tröskeln för att anställa -exempelvis någon som inte har fullständiga gymnasiebetyg – sänks
- Att inom ramen för de verksamheter som politiken ansvarar för exempelvis sjukvård identifiera arbetsuppgifter lämpliga för exempelvis nyanlända med bristfällig skolbakgrund
- Öka effektiviteten i våra verksamheter genom att avlasta högt kvalificerade medarbetare deras enkla okvalificerade arbetsuppgifter
- Tidig identifiering av elever som riskerar att inte klara utbildningskraven
- Se till att individuellt anpassa skolgången så att alla klarar att nå målen även om det innebär förlängd skolplikt
- Möjliggör och åskådliggör det livslånga lärandet
Det finns självklart en massa andra åtgärder som kan och bör vidtas. Det viktigaste är dock att politiken tar bort skygglapparna och rycker ur örontussarna. Ge de här ungdomarna chansen att bli sina bästa jag!
Bo Källstöm (L)
Ordförande Liberalerna Huddinge