Se alla

Social omsorg

I Möjligheternas Huddinge bryr vi oss om varandra

Varje individ, också den med de allra sämsta förutsättningarna, har rätt att få tillgång till verktygen för att kunna leva ett värdigt liv, till sin fulla potential. Detta gäller speciellt barn och de som på grund av funktionsnedsättningar, missbruk eller de som lever i våldsutsatthet, behöver stöd för att förverkliga sina livschanser. När framtidstron försvinner tappar människor hopp och viljan att försöka. Vår utmaning är att ge dessa människor möjlighet att känna framtidstro igen.

Liberalerna vill:

  • Erbjuda mer föräldrautbildning till föräldrar med barn i alla åldrar, särskilt med fokus på tonåringar.
  • Att barn som placeras alltid ska få en hälsokontroll och att deras hälsa ska systematiskt följas upp. Det kan låta självklart, men det är det inte som det ser ut i dag.
  • Att samtliga grundskolor ska arbeta med att stärka elevernas psykiska hälsa i enlighet med evidensbaserade metoder.
  • Att placerade barns skolresultat ska följas upp.
  • Att Huddinge tar fram en nollvision mot självmord och arbeta för att anhöriga ska få stöd.
  • Skapa ett långsiktigt stöd för kvinno- och tjejjourerna.
  • Se prioriterat arbete för att förebygga mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer genom till exempel behandling av män som slår.
  • Kartlägga utbredningen av hedersrelaterat våld och förtryck.
  • Utreda förutsättningarna för att erbjuda barn och unga sommarkollo.
  • Samarbeta med övriga Södertörn för att vid behov kunna erbjuda skyddat boende i grannkommunerna.
  • Genom att skapa fler ridskoleplatser så vill vi även öka utbudet av ridning för funktionshindrade.
  • Att Huddinge ska arrangera årliga Funkisfestivaler.

 

I Möjligheternas Huddinge stödjer vi varandra

Aktivitet och gemenskap ska alltid prioriteras framför passivitet och utanförskap, också för den som är långt utanför den reguljära arbetsmarknaden. Huddinge ska fortsatt anställa personer som uppbär försörjningsstöd för att ge dem erfarenhet och meriter genom så kallade 100 Huddingejobb och vi ser gärna att det utökas till 200 jobb. Föräldrar och unga vuxna ska prioriteras. Det mest önskvärda är arbete på den reguljära arbetsmarknaden. En del kommer att vara hänvisade till daglig verksamhet och den ska därför ges ett kvalitativt gott innehåll.

Byråkratin som krävs för bistånd och försörjningsstöd är väldigt omfattande, krånglig och uttömmande information krävs. Det får inte vara alltför höga trösklar för att ansöka om bidrag.

Självklart betalas stöd och bidrag till den som söker stödet, inte till någon annan familjemedlem

I Möjligheternas Huddinge bryr vi oss om barns behov, inte föräldrars önskemål

FN:s konvention om barnets rättigheter blev svensk lag den 1 januari 2020. Det är viktigt att tillämpningen av barnkonventionen stärks och att det är barnets bästa, inte föräldrarnas bästa, som alltid väger tyngst. Föräldrars förmåga att ta hand om sina barn är a och o för barnens välbefinnande och framtid. Det förebyggande arbetet bör fokuseras på att stödja föräldrarna i sin roll genom till exempel generella föräldrautbildningar, men även genom riktade insatser och uppsökande verksamhet. Vi ser gärna att föräldrautbildning bakas in i samband med barnhälsoundersökningar som regelbundet genomförs med barn 0–6 år hos BVC. Får inte barnhälsovården kontakt med familjen vid återkommande försök är det viktigt att anmälan görs till socialtjänsten.

Omhändertagande av barn bör förebyggas genom utökade insatser för familjen på hemmaplan. Ju tidigare insatser sätts in för barn och unga i riskzonen, desto bättre möjlighet att barn och unga får förutsättningar att bryta ett destruktivt beteende. Genom tidiga hembesök och uppföljande insatser får såväl barnen som vårdnadshavare bättre förutsättningar till delaktighet och jämställda livsvillkor. Ett arbete som redan i dag bedrivs i bland annat Vårby och Flemingsberg.

Ofta får barnen stanna hemma för länge när det är problem i hemmamiljön. Jourhemsplacering av barn och ungdomar bör ske i ett tidigare skede än i dag så att jourhemmet kan göra skillnad. Det är viktigt att jourhemmet får tillgång till information om den ungdom som placerats, information som kan bidra till en trygg miljö och en lättare väg för att komma tillbaka på rätt bana igen. Samarbetet kring placerade barn ska stärkas genom strukturerad samverkan mellan skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård. Sociala insatsgrupper är ett arbetssätt som underlättar samarbetet mellan olika aktörer som kan hjälpa en ung person som är på väg att hamna i en kriminell livsstil. Fler sociala insatsgrupper behövs för att hjälpa unga i riskzonen, även för dem som inte ännu har fyllt 15 år.

Socialtjänstens barn- och ungdomsutredningar ska göras av två socialsekreterare varav en ska vara barnets egen kontakt att vända sig till. Arbetet som socialarbetare kan vara mycket påfrestande och hot förekommer. Det är viktigt att stöd finns tillhands vilket också kan bidra till att göra yrket mer attraktivt då det i dag är hög personalomsättning inom socialtjänsten som vi måste råda bot på.

Alltfler unga i dag lider av psykisk ohälsa. En ungdom som inte mår bra ska inte behöva vänta till ”onsdag förmiddag nästa vecka”. Det är också av största vikt att orosanmälningar som kommer in från skolan tas på största allvar och följs upp. Kommunikation och samverkan är nyckeln till färre barn som faller mellan stolarna.

I Möjligheternas Huddinge kan alla bli sitt bästa jag

Det är viktigt att slå vakt om målet i LSS att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som alla andra och uppnå goda levnadsvillkor. Goda levnadsvillkor innebär olika saker för olika människor och insatserna kan därför inte standardiseras.

Lärare, yrkesvägledare, arbetsförmedlare och andra vuxna som har kontakt med unga personer med funktionsnedsättning ska ha höga förväntningar på dem till vidgade perspektiv och att se sin potential. De insatser som kommunerna tillhandahåller måste bli mer jämlika så att personer med funktionsnedsättning utan problem kan flytta över kommungränser.

Möjligheten för anhöriga att arbeta som assistenter är viktig. Samtidigt är det önskvärt att särskilt barn även har externa assistenter. Kommunen ska aktivt stödja barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar i barnens vuxenblivande så att en smidig övergång till vuxenlivet kan ske.

I Möjligheternas Huddinge misshandlar männen inte kvinnorna

Mäns våld mot kvinnor är det mest extrema uttrycket för de värderingar som upprätthåller föreställningen att kvinnors frihet och integritet är mindre värd än mäns. Fysiskt och psykiskt våld, eller hot om våld, används som medel för makt, kontroll och underordning. Insatserna för att motverka våld i nära relationer är därför en av de mest prioriterade jämställdhetsfrågorna. Ett samhälle där individens utsatthet för våld avgörs av könet kan aldrig vara fullt ut jämställt.

Våld i nära relationer förekommer inte bara i vuxen ålder. I en ny rapport från BRÅ framkommer brister i uppmärksammandet av och kunskaper kring våld i ungas parrelationer. Här pekas skolans elevhälsa ut som en viktig aktör för att sprida kunskap kring vad som är okej i en relation och hur man kan gå tillväga om en relation har spårat ur.

Det ska inte finnas yttre hinder för att en våldsutsatt kvinna ska kunna lämna en våldsam man. HUGEs lägenhetsbestånd, förenklat pappersarbete för ansökan av bistånd och en trygg förskole- och skolmiljö om barn finns med i bilden ska finnas tillgängligt.

Stödet till kvinnojouren ska utformas så att det är möjligt att arbeta utifrån ett mer långsiktigt perspektiv och inte bygger på projektbidrag.

Mäns våld mot kvinnor drabbar inte bara kvinnan utan även barnen. Förskolans och skolans personal ska ha god kännedom i hur man upptäcker och gör orosanmälan. Om en kvinna med barn får skyddat boende är det viktigt att barnet fortsatt får tillgång till en fast social kontakt utanför hemmet, skola eller förskola.

I Möjligheternas Huddinge är alla fria från hedersförtryck

Att motverka hedersrelaterat förtryck handlar om att värna friheten. Friheten inte bara för den som utsätts för förtrycket utan även friheten att slippa utöva förtrycket.

Att motverka hederskulturer är svårt och vi behöver utnyttja all den expertis som finns i samhället. För att veta hur vi ska angripa den här förödande traditionen behöver vi en kartläggning av utbredningen i kommunen.

Hemlösa och personer med missbruksproblematik som behöver stöd

Inför en länsövergripande tak-över-huvudet-garanti för människor i hemlöshet folkbokförda i Stockholms län. En överenskommelse bör tas fram som syftar till att folkbokföringskommunen ska ta det ekonomiska ansvaret när människor i hemlöshet vistas över natten i en annan kommun enligt en gemensamt fastställd peng. Fler härbärgen för kvinnor behöver skapas i Stockholms län.

Socialtjänsten ska ha huvudansvar för sociala insatser och interventioner för personer med beroendeproblem. Socialtjänsten ska kunna erbjuda insatser också utan föregående biståndsprövning. Det uppsökande och förebyggande arbetet ska vara väl utbyggt. Socialtjänsten ska erbjuda insatser som inte kräver nykterhet och drogfrihet innan man får ta del av dem.

 

Uppdaterad: 2022-08-09