Lättare att få rätt hjälp oavsett om det är ganska eller jätteakut
Onsdag 8 februari 2017
Föreställ dig att det är lördag. Du tar ett snedsteg och stukar till foten ordentligt, den svullnar upp och gör riktigt ruskigt ont och du är osäker på om den är bruten. Var vänder du dig? För många är det självklara svaret att man vänder sig till akutmottagningen. Där sitter det otal människor i väntrummet och det kan kännas som att inget händer eftersom ingen ny ropas upp eftersom det, utan att du ser det, kommer in andra patienter med väldigt akuta besvär bakvägen, med ambulans.
Vi tror inte att det är bra för vare sig den som mår dåligt, de andra mer akut sjuka patienterna eller personalen att man vänder sig till akutmottagningarna trots att man inte är allvarligt sjuk. Och det är framförallt personer med lindrigare akuta tillstånd – däribland många äldre – som riskerar att få vänta många, långa timmar när mer allvarligt akut sjuka patienter måste få gå före. Det skapar frustration hos alla parter. Därför fattade vi vid förra veckans hälso- och sjukvårdsnämnd beslut om att införa närakuter för att komplettera de vårdnivåer som finns idag.
12 närakuter kommer startas upp i länet de närmaste åren. Redan idag finns det ”närakuter” och ”lättakuter” men deras öppettider och möjligheter att hjälpa till vid olika tillstånd skiljer sig åt vilket gör att det blir svårt för patienterna att hitta rätt. De som nu startar upp kommer ha öppet samma tider (mellan 8.00-22.00 alla dagar), de kommer ha tillgång till röntgen och laboratorium, de kommer bemannas av specialister i allmänmedicin och/eller akutläkare och specialistsjuksköterskor med erfarenhet och kompetens av akutsjukvård och de kommer också ha hög kompetens när det gäller att behandla barn och äldre. De kommer också ha tillgång till den service som krävs för att färdigbehandla patienter med de vanligaste akuta tillstånden.
Huddinge är kanske den kommun som påverkas minst. Den lättakut som finns vid Karolinska Huddinge har i princip den kompetens som vi ställer krav på så där är det framförallt namnändringen som vi kommer märka av. Det är också beslutat att det ska finnas en närakut vid Handens närsjukhus som kanske kan vara smidigare att vända sig till för de som bor i östra kommundelen.
Närakuten vid Huddinge vårdcentral fyller inte de krav som vi ställt upp för en närakut, till exempel att den inte ligger vid ett sjukhus eller geriatrisk klinik och också saknar ambulansintag. Den fyller däremot kraven för att få fortsätta vara en husläkarjour, alltså en kvälls- och helgöppen vårdcentral. Dit ska du vända dig med de tillstånd du normalt sett skulle vänt dig till vårdcentralen för att få hjälp med men du behöver hjälp efter ordinarie öppettider. Det skulle till exempel kunna handla om urinvägsinfektioner, öroninflammationer eller andra mindre akuta tillstånd.
Vi är trötta på att läsa om överfyllda väntrum och ohemula väntetider på akutmottagningarna. Det tror vi alla patienter och medarbetare också är så nu tar vi ett krafttag för att råda bot på dem genom att göra det lättare att få rätt hjälp på rätt nivå i vården. Och så klart, är du osäker så ring 1177 som kan guida och oftast kan hjälpa till att boka in en tid på rätt ställe om det inte är jätteakut.
Jessica Ericsson
Liberal ledamot från Huddinge i landstinget