L som i låna lagom
Vi tar ansvar för Huddinges ekonomi
Fredag 15 juli 2016
Idag har Huddinge kommun och det kommunala bolaget Huge tillsammans lån på 6,3 miljarder kronor. De kommande sex åren, det vill säga fram till år 2022, behövs investeringar i form av exempelvis vägar, skolor, äldreboenden, bostäder och upprustningar på omkring 11,7 miljarder kronor. Om kommunen skulle låna till allt detta så skulle det alltså innebära att skulden skulle öka från dagens 6,3 miljarder till hela 18,9 miljarder kronor.
Detta är ett bekymmer. Varför det? Med dagens låga ränta så kostar det förvisso inte så mycket att låna på sig stora skulder, men precis som många är bekymrade för vad som händer med hushållens ekonomi om räntan stiger, så är vi fast beslutna om att vi ska ta ansvar för att Huddinges ekonomi ska klara även framtida räntehöjningar.
Om räntan skulle stiga med en procentenhet så skulle Huddinge kommun med dagens skuld behöva betala 63 miljoner kronor mer i räntekostnader varje år. Det är pengar som försvinner rakt ut ur kommunkassan och därför inte kan satsas på exempelvis skolan eller äldreomsorgen. 63 miljoner kronor kan låta som väldigt mycket pengar men det är ändå ingenting jämfört med vad det skulle kosta om vi tillät skulden öka till 18,9 miljarder kronor. I det fallet skulle en räntehöjning på en procentenhet kosta 189 miljoner kronor. Det är alltså inte vad kommunen skulle betala totalt i räntekostnader, utan vad kommunen skulle betala i tillkommande räntekostnader. Varje år!
För att se till att Huddinge kan stå stadigt även när räntorna ökar har vi satt ett tak på hur stor skulden får bli. Detta tak är 85 000 kronor per invånare, vilket motsvarar en total skuld på omkring 10,2 miljarder kronor. Ett antal förslag på hur vi kan hålla nere kommunens låneskuld är antagna av kommunfullmäktige. Ett exempel på en sådan åtgärd är att höja kommunens årliga plusresultat till 2 % av budgeten. Det innebär ett resultat på ungefär 100 miljoner kronor varje år, och betyder alltså att kommunen kan finansiera investeringar för omkring 600 miljoner med egna pengar istället för lån under åren 2017-2022, vilket innebär lägre räntekostnader.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade mot förslaget att införa ett skuldtak för kommunen.