Ett efterlängtat beslut: Sprututbytesverksamheten permanentad
Måndag 31 oktober 2016
Sedan 2013 har sprututbytesverksamheten varit en försöksverksamhet. Försökstiden har gett oss mycket kunskap om hur viktig verksamheten är för att nå personer som injicerar narkotika så att också de kan få möjlighet till en bra vård och en så god hälsa som möjligt. För mig som besökt verksamheten, träffat flera av dem som jobbar vid sprututbytet och också träffat personer som bor i närområdet så var det här ett av de bästa och mest efterlängtade beslut som vi fattat och det för en mycket utsatt grupp.
De som har ett beroende och injicerar narkotika kommer göra det oavsett om de har rena sprutor eller inte och smutsiga sprutor orsakar en massa elände både i form av infektioner och otrevliga sjukdomar som hepatit. Det kan personerna nu undvika och under försökstiden har man sett att färre är benägna att dela sprutor med varandra vilket ökar risken att smittas. Det riskbeteendet har minskat mest bland de som är mest utsatta som hemlösa och kvinnor.
Vid mottagningen finns också läkare, sjuksköterska, kurator och barnmorska eftersom uppdraget vid sidan av själva sprututbytet också är att skapa förutsättningar för hälsa, att öka livskvaliteten hos besökarna och att se till att motiverade får stöd vidare till beroendevård och socialförvaltning. Också det uppdraget har lyckats: många mår bättre och upplever också att de fungerar bättre socialt. Allt fler vill också ha hjälp vidare till socialtjänst och beroendevård vilket gör att sprututbytet inte bara bidrar till hälsa här och nu utan också till att förutsättningarna för ett hälsosamt liv, också utan droger ökar på sikt.
Under tiden sedan 2013 har allt fler människor med injektionsmissbruk hittat till verksamheten och många av dem kommer från södra länet, inte minst från Huddinge. Kombinationen av att verksamheten håller på att växa ur lokalerna vid St. Göran och att så många kommer från södra länet gör att vi har lagt ett budgetuppdrag om att se över förutsättningarna för en mobil sprututbytesverksamhet. Riktigt hur den skulle se ut är inte klar men det skulle till exempel kunna handla om en buss som kommer till Huddinge en dag i veckan för att möta de som bor här och som andra dagar står i de andra kommuner som har en hög andel personer som injicerar narkotika. Jag tror det skulle kunna vara en smidig lösning som skapar bättre förutsättningar för bättre hälsa för många människor. Vad tror du?
Jessica Ericsson (L), ordförande i landstingets beredning för psykiatri och folkhälsa.